Ekolojik Tekstil Ürünleri

Organik elyaf kullanılarak ve tüm üretim safhalarında tamamen organik standartlar uygulanılarak üretilen ve yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından sertifikalandırılması mümkün bulunun ürünlere "Organik Tekstil Ürünleri" denir. Organik diğer anlamı ile Ekolojik olarak ifade edilmektedir. Günümüzde üretime ve tüketime konu olan her üründe organik ürün kullanımı artmakla birlikte uzun yıllardır çevreci üretim olarak tekstil dünyasında da varlığını göstermiş ve ekolojik / organik tekstil ürünleri dikkat çekmeye başlamıştır.Çevreci çalışma olarak bilinen ekoloji 1990 ‘lı yılların başında tekstil sektörüne de girmiş olup, tekstil ürünlerinin üretiminde insan ve çevre sağlığına en uygun tekstil ürünlerin üretimini esas almaktadır.

Ekolojik tekstil ( Eko-Teks) , tekstil ürünlerinin hammaddenin elde edilişinden nihai ürün haline gelişine kadar ki tüm süreçte kullanılan kimyasallar, atık sular, iş yeri şartları, baca gazı, gürültü düzeyi gibi insan sağlığı ve çevre etkileri ile ilgili ana hatları oluşturur. Avrupa birliği ekolojinin her alanında olduğu gibi tekstil ekolojisinde de çalışmalarını arttırmaktadır. Bu durumda tekstil firmaları da eko-teks ürün üretimine yönelmektedir. Bu durum tüketicilere de seçme hakkı tanıdığı gibi tercihlerinin zorlaşmasına neden de olmaktadır.

Eko-Teks sadece bir pazarlama aracı olarak düşünüldüğünde piyasa şartlarında beklenen rekabeti sağlamayabilmektedir. Aksine Eko-Teks in amacı doğal çevreye ve canlılara zarar vermemeyi amaçlamaktadır.Eko-Teks belgelendirmesi tüm tekstil ürünlerini kapsamaktadır. Tekstil ürünleri için uygulama standartlarını, kontrol ve analizleri kapsamaktadır. Bu belge akredite edilen kuruluşlar tarafından verilmektedir.Ekolojik tekstil insan sağlığına zararlı maddelerin analizini yaparak, ürünlerin uygunluğunu tespit etmektedir. Bu kapsamda Ekolojik tekstil ürünlerinin uluslararası güvenliğini tespit eden ekolojik bir marka oluşması hedeflenmektedir.1995 yılı başlarında Türkiye’de tekstil ürünlerinde Azo-Boyar madde içeren ürünlerin ithali ve üretimi yasaklanmıştır.

Bu kapsamda çalışmaların kalitesini arttırmak için İstanbul tekstil ve konfeksiyon ihracatçı birlikleri (İTKİB) ve İTÜ Tekstil Kalite ve Araştırma Laboratuvarları ile iş birliği sağlanmıştır. Günümüzde kontrolleri İTKİB yapmakla birlikte test işlemleri için Eko Teks laboratuvarlarını kullanmaktadır.Yapılan bilinçlendirme çalışmaları ile tüketicilerde ekolojik tekstil konusunda farkındalığını arttırmıştır. Çevre dostu olarak adlandırılan eko etiket çalışmaları ile üreticiler tekstilin sektöründe de doğal çevreye, insan sağlığına zarar verilmemesi gerekliliğini aşılamaktadır.Tekstil ürünlerinde özellikle iplik ve dokuma gruplarında faaliyet gösteren firmalardan laboratuvar testleri istenmektedir. Bu kapsamda üreticilerin tek bir laboratuvara bağlı kalmamaları gerekmektedir. Sadece tekstil ürünlerinin üretilmesi değil aynı zamanda ambalajlanması ve paketlenmesi de ekolojik standartlara uygun olmalıdır.

Eko Teks sistemine uygun etiketleme ve paketlemenin özellikleri ;

-Üzerlerinde geri dönüşüm işareti olan hazır ambalaj
- Eko Teks 100’e uygun ambalaj zorunluluğu
-Geri dönüşüme uygun kağıt ve karton kutu kullanımı
-Etiketlerde metal olmama zorunluluğu
-Barkotların uluslararası standartlarda olması
-Şeffaf bandrol
-Geri dönüşümü mümkün naylon ambalaj
-Siyah etiket
-Kanserojen madde içermeyen ve ispatı mümkün işaretler
-Anti-nikel fermuar kullanımı
-Nikel içermediğine dair işaret
-Ekolojik Tekstil Standardı

ECO Textile (ECOmark), organik elyaflardan yapılan tekstil ürünleri için uygulanmaktadır. Dünya üzerinde tekstil ürünleri için en değerli belgelendirmedir. Tekstil ürününün tedarik zincirindeki en üst seviye kalitede ve standartlarda olduğunun ispatıdır.

Ekolojik Tekstil Sertifikası Nasıl Alınır?

Tekstil ürünlerini ECO TEXTILE etiketi ile taçlandırmak isteyen bu etiketi ürünleri üzerinde kullanabilmek için ya da satış kalitesini Eco Mark sertifikası ile arttırmak isteyen , ticari tescilli markasına Eco mark etiketi ( sertifika) – logosu almak isteyen tüm kurum ve kuruluşlar gerekli Ekolojik Tekstil Standart Programının şartlarını sağlamalıdır. Tüm testlerden geçen ürünler lisans koşullarını sağladığı taktirde logoyu kullanmaya hak kazanabilir.EcoMark , ham madde temininden , üretime , ambalajlama ve stoklama proseslerinin tamamı için dünya üzerinde kabul gören uluslararası bir kuruluştur. Ekomark sertifikaları başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerinde geçerlidir.

ECOmark Ekolojik Tekstil Standardının ürün belgelendirmesinin koşulu söz konusu ürünün tüm proseslerinin gerekli şartları sağlamasıdır.Ürünün nihai kumaşının dışında üretim sürecindeki, dikiş iplikleri, düğmeler, baskılar, fermuarlar, vatkalar, perçinler, etiketler ve bunlar gibi birçok parçanın gerekli şartları karşılaması gerekmektedir.EcoMark denetim ve kontrol işlemlerini de kendi bünyesinde bulundurduğu laboratuvar ve uzman kadrosu ile tek bir elden tamamlayarak üretici firmalara kaliteli hizmet vermektedir.Ürünlerinize Ecomark etiketi almak için web sayfamızı inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz. www.ecomark.com.tr




Ekolojik belgelendirme işlemi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve randevu talebi için bize ulaşın.